söndag 2 oktober 2011

Dolda djup - Ann Cleeves

Den här boken läste jag i början av sommaren, men har inte hunnit skriva något om den förrän nu.

Boken börjar med att en Julie Armstrong kommer hem en sommarkväll och hittar sin tonårsson död i badkaret. Det visar sig att han har blivit strypt och sedan placerad i karet, som dessutom är smyckat med blommor. Inte långt därefter hittas ytterligare en person, en ung lärarstudent, död under liknande omständigheter. De båda offren verkar inte ha några kopplingar till varandra, det enda som sammanbinder dem är blommorna vid deras lik.
Ann Cleeves nya romanhjältinna kriminalinspektör Vera Stanhope får en hård nöt att knäcka.

Jag har ju även läst några av Ann Cleeves tidigare kriminalromaner som utspelar sig på Shetlandsöarna, där Jimmy Perez är kriminalaren. Vera Stanhope är inte lika sympatisk som Jimmy Perez, men hon fyller utan problem den mall som hennes manliga motsvarigheter stakat ut inom genren, dvs ensamstående och dyster med en lite för stor dragning till alkohol.

Jag tycker om Ann Cleeves sätt att skriva, hur hon beskriver miljöerna där handlingen utspelas och hur hennes karaktärer får växa fram under historiens gång. Hennes mordhistorier är dock inte de mest spännande jag läst, det är inga nagelbitare då man inte kan lägga boken ifrån sig.
Men en småtrevlig brittisk kriminalhistoria är inte helt fel en kväll i soffan nu när höstrusket snart är här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar