söndag 9 oktober 2011

Den stygga flickans rackartyg - Mario Vargas Llosa

Kan bara säga, underbar bok, underbar historia!

När boken börjar på 50-talet är vi i Peru på en plats som heter Miraflores. Vi möter en tonårig pojke som heter Ricardo. Han är föräldralös och bor hos sin gamla faster. På kvällarna träffas ungdomarna på olika ställen och dansar, och där dyker två systrar upp som påstår sig vara chilenskor. Ricardo blir förälskad i en av dem men plötsligt en dag försvinner de två flickorna från sällskapslivet och han vet inte vart Lilly tar vägen. Efter sin utbildning emigrerar han till Paris där han arbetar som tolk och översättare och på ett oväntat sätt dyker ett välbekant ansikte upp en dag.
Boken utvecklar sig till en oerhört komplicerad kärlekshistoria som är både ensidig och upprörande. Vi får följa med till olika platser på jorden som Paris, Lima, Tokyo och Madrid.

Den är fashinerande och gripande och jag älskar att den följer två människor från ungdom till ålderdom. Man kanske kan tro att det är en sliskig kärlekshistoria men då tar man väldigt fel. Den är allt annat än sliskig och boken har ett djup som jag inte upplevt förut, på ett bra sätt. Den belyser samtiden på ett väldigt bra sätt också, man lär sig mycket om hur samhället såg ut och upplevdes från 50-talet till nutid. Jag kommer absolut att läsa mer av Mario Vargas Llosa, kanske rent av allt han skrivit :) Han är en fantastisk historieberättare! Nu var det här en ljudbok och det var jättebra. Det var en behaglig bok att lyssna på.

2 kommentarer:

  1. Den där var en av hans mest lättsamma böcker, han är en ganska mångsidig och svår författare. Men jag tycker du ska följa upp med en av hans första böcker: "Tant Julia och författaren"

    SvaraRadera
  2. Har du läst något med Gabriel García Márquez? om inte så kolla upp klassikern hundra år av ensamhet eller min favorit Patriarkens höst :).

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar