torsdag 27 oktober 2011

Fantasy

Jag hade egentligen tänkt skriva en recension på en bok som jag avslutade för länge sen, nämligen Nekromantikerns födelse av Nick Perumov, men det är den tredje delen i en fantasyserie och jag har inte skrivit något om de två tidigare delarna, så det känns lite malplacerat. Dessutom tillhör den inte någon av mina favoriter inom genren, även om jag säkert kommer att läsa hela serien så småningom.

Detta blir istället ett mer allmänt inlägg om fantasy. Det är ju en ganska omdiskuterad genre, många anser att den hör hemma bland ungdomslitteraturen, andra att det är rent skräp. Men sen finns det en massa människor som gillar fantasy också och den kategorin tillhör jag. Inte så att jag urskiljningslöst älskar all fantasy, självklart finns det bra och dåliga verk inom denna genre precis som inom all annan litteratur. En riktigt bra fantasyroman är dock svårslagen i mitt tycke.
Sagan om ringen filmerna och nu senast serien Game of Thrones har kanske breddat vägen för fantasy lite och det gör mig glad, jag skulle gärna se att genren blev mer accepterad och omtyckt.

När jag skriver själv så blir det fantasy. Jag har ett pågående projekt som väl aldrig kommer bli färdigt och som har omformats om och om igen för varje gång som inspirationen slår till, men grunden är ändå densamma, episk eller high fantasy.

Episk och high fantasy är berättelser om kampen mellan ont och gott, om krig, äventyrliga resor och till synes omöjliga uppdrag. Ofta handlar det om att avgöra världens öde. Historia, myter, religion och legender framträder och spelar ofta stor roll för handlingen. Tidigare var skillnaden mellan det onda och det goda väldigt tydlig, men på senare tid har jag upptäckt flera författare som låter gränsen bli mer flytande, allt är inte svart eller vitt utan det finns många gråzoner. Det gillar jag, det ger karaktärerna fler dimensioner och skapar mer spännande handling. Jag ser det som en positiv utveckling av genren.
Här kan ni läsa lite mer om definitionen av fantasy och dess sk undergenrer.

Jag har hittat några bilder som rätt bra illustrerar min bild av fantasy.


3 kommentarer:

  1. En bra fantasybok sitter aldrig fel. Det är lite som sagor fast för vuxna. =)

    SvaraRadera
  2. Jag gillar inte fantasy, tycker det är otäckt!

    SvaraRadera
  3. Var har du hittat bilderna? Älskar fantasy och skulle vilja ha lite mer bilder på landsbygder och städer och sånt :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar