onsdag 27 april 2011

Flickan under gatan av Roslund och Hellström

En kall vinternatt dumpas 43 barn utanför polishusets entré. Ingen av dem talar svenska. Senare hittas en kvinna mördad i en kulvert under S:t Görans sjukhus.
Ewert Grens har redan 32 olösta fall på sitt bord och dessutom ligger hans hustru Anni svårt sjuk på ett vårdhem. Men dessa båda fall tvingar allt annat åt sidan. Det ena sträcker sig långt utanför Sveriges gränser och det andra leder Ewert och hans kollegor ner under Stockholms gator, till en värld de inte visste existerade.



Det var ett tag sen jag senast läste Roslund & Hellström, jag har missat den förra boken, Edward Finnigans upprättelse som kom ut 2007. Men både Odjuret och Box 21 har jag läst.

Roslund & Hellströms styrka ligger i att de behandlar aktuella och verklighetsrelaterade ämnen och gör det på ett så bra sätt att man vid tillfällen blir riktigt obehagligt berörd. Många kriminalromaner är spännande och välskrivna, men någonstans ändå tydligt uppdiktade. Även om man vet att situationen i boken säkert kan hända även i verkligheten så håller man det ifrån sig. När man läser Flickan under gatan tänker man inte att detta skulle kunna hända, man tänker att detta har redan hänt och fortsätter att hända.
Jag antar att det är precis den effekten författarna vill uppnå och de lyckas till 100%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar